Европейската централна банка създава или удължава срока на споразумения с Полша

...
Европейската централна банка създава или удължава срока на споразумения с Полша
Коментари Харесай

ЕЦБ подкрепя злотата с 10 млрд. евро

Европейската централна банка създава или удължава периода на съглашения с Полша и с четири други страни. Целта е да подкрепи усилията им да защитят валутите си от обезценяване вследствие на съветската инвазия в Украйна. 

ЕЦБ разгласи, че е разкрила защитна суапова линия в размер на 10 милиарда евро с Полската централна банка, по която да дава на поляците евро против полски злоти до януари 2023-а. Това се случва за първи път след глобалната финансова рецесия през 2008-а. Освен това европейските централни банкери са удължили и периодите на договорите за обратно изкупуване (репо-споразуменията), осигуряващи финансиране в евро на централните банки на Унгария, Албания, Северна Македония и Сан Марино, чиито период изтича в края на март.

Анализатори показват, че ограниченията, последвали всеобщите продажби на валутите на централноевропейските страни вследствие на войната в Украйна, в това число и на полската злота, ще подсилят опциите на Полската централна банка да стабилизира националната парична единица, в случай че се постанова. Защото са вероятни и нови епизоди на напън върху валутите от района след първичния им срив при започване на военните дейности. Полски банкери правят оценка защитната суапова линия като потребен инструмент, който, даже да не бъде употребен, ще поддържа злотата. 

Финансовите покупко-продажби ще дават на централните банки отвън еврозоната достъп до евро, с което да подсигурят валутните си интервенции или да го инжектират в банковите си системи при положение на привършване на задграничните ресурси. 

Държавите от Центраална и Източна Европа търпят най-тежките последици от рецесията в Украйна, прокудила от родината им 3.8 млн. души, от които над 2.3 млн. са пристигнали в Полша. Близостта на тези страни до региона на спора и връзките на стопанствата им с Русия и Украйна будят безпокойствие измежду вложителите и оказват забележителен низходящ напън върху паричните им единици.   

Обезценяването на полската и на унгарската валута тласка нагоре цените на вносните артикули и подгрява в допълнение инфлацията, която се изкачи над 8% и в двете страни. През последните седмици Полската централна банка харчи евро, с цел да отбрани злотата, която през март потъна до ниските си нива против единната европейска валута от световната финансова рецесия. Централната банка на Унгария не интервенира на валутните пазари, само че увеличи лихвите с 1% през предходната седмица, което оказа помощ на форинта да се оттласне от слабите си позиции към еврото.  

ЕЦБ показва, че " в подтекста на нажежаващото се геополитичеко напрежение, провокирано от съветското навлизане в Украйна, финансовите линии би трябвало да предотвратят разширението на следствията върху финансовите пазари и стопанствата на еврозоната, които могат да повлияят негативно на гладкото осъществяване на банковата парична политика ".

Полша беше една от дребното огромни европейски страни отвън еврозоната без финансово съглашение с ЕЦБ. Институцията има сходни договори с Швейцария, Швеция, Дания, Румъния, Сърбия, Хърватия и България, както и със Съединени американски щати, Англия, Китай, Япония и Канада. 

Последните мерки на ЕЦБ са отвън полемиките с Европейската комисия за методите, с които би могла да помогне на украинските бежанци, болшинството от които се борят да заменят украинските гривни против други европейски валути.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР